Londen-Tilburg Undersounds - Nitin Sawhney, Jeroen van Vliet, Eric van der Westen, e.a.

Zwijssen Complex, Gasthuisring 58, Tilburg
Voorstellingen van circa 30 minuten om 15.30 uur, 16.30 uur en 17.30 uur

In het Zwitserse Genève is dit jaar de grootste deeltjesversneller ter wereld opgestart. In een ondergrondse racebaan van 27 kilometer lengte worden protonen met de snelheid van het licht frontaal met elkaar in botsing gebracht. Dit experiment moet het bestaan van het Higgsdeeltje aantonen, één van de elementaire bouwstenen van het heelal. Doemdenkers geloven dat de deeltjesversneller minuscule zwarte gaten zal produceren, die aanzwellen en de gehele aarde zullen opslokken.
In het project Londen-Tilburg Undersounds, van Factorium en stichting Dabbawalla, wordt hard gewerkt om deze theorie te weerleggen. Professionele en amateurkunstenaars zijn in Londen en Tilburg druk bezig zes elementaire geluidsbouwstenen te vangen. Na de botsing van deze geluiden via het internet zullen naar verwachting geen zwarte gaten maar veeleer klankpatronen ontstaan die een compositie vormen.
Fictie? Nee! Nitin Sawhney werkt veel volgens deze methode, waarbij stadsgeluiden of politieke statements van een nieuwsblok dienst doen als onderlaag voor zijn composities. Een in Tilburg ontwikkeld stukje muzieksoftware, Netmuzz geheten, stelt de muzikanten in staat om vanachter een computer gezeten te repeteren, jammen of liedjes te schrijven met collega's over de hele wereld, zelfs met akoestische instrumenten. Het resultaat hoor je als slotstuk van Traces.

Rol: technische realisatie streaming audio video kanalen.

http://www.tracesfestival.nl/events/25 

Diverse video opnames door bezoekers: